De initiatiefnemers van Cerita Fakta
Victor Joseph komt uit de mediawereld. Hij was redacteur en verslaggever voor het NPS radio 5 programma Suara Maluku (de Molukse stem) en redacteur van het NTR-radioprogramma ‘Dichtbij Nederland’. Verder was hij werkzaam bij het Brabants -en Eindhovens Dagblad en het Molukse maandblad Marinjo.
Als publicist/journalist leverde hij bijdragen aan diverse publicaties en boeken zoals:
- ‘Molukkers in Beeld/Geschiedenis en portretten van Molukkers in Nederland’ (2011),
- ‘Molukkers aan de Lek’ (2015), ‘Kinderen van Kamp Conrad’ (2018),
- ‘Verbroken Belofte/Molukkers in Overijssel’ (2021),
- Tanda Peringatan, Molukse monumenten in Polderland (2022),
- Astaganana, 50 jaar Massada (2023),
- Musik Maluku, de geschiedenis van de Molukse muziek in Nederland, Jakarta en Maluku (2023),
- Menyala, de buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe (2023).
Als researcher betrokken bij de podcastserie Molukse wijken (2021-2023) en de EO-documentaire ‘Geboeid, terug naar Indonesië’(2023).
Carol Burgemeestre begon in de jeugdhulpverlening. Werkte bij het JAC en was medeschrijver van ‘Je schaduw is het – Zwartboek rapportage en dossiervorming in de kinderbescherming’ (1983). In datzelfde jaar was ze co-auteur van het boek ‘Als je nu nog een keer wegloopt breken we je beentjes – Interviews met kinderen die van overheidswege werden beschermd’. En in 1987 was ze co-auteur van ‘Een zwarte toekomst– Jongeren en hulpverleners uit etnische groeperingen over de jeugdhulpverlening’.
In 1989 is ze de eerste coördinator van de werkgroep Migranten & Media van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, NVJ. De werkgroep die zich bezighield met beeldvorming en meer kleur in de media stond daarnaast voor de bevordering van de instroom van allochtone journalisten. In 1990/1991 was ze redactielid van Persona Grata – een zwart-wit kwartaalblad met kleurrijke meningen en betrokken bij de samenstelling van de verhalencassettes ‘Waar gaat de zon naar toe?’ en ‘De luie Kreeft’ . In 1994 zat ze in de redactie van Panta Rhei, die de bibliografie ‘Zwarte en migranten vrouwen en de media 1980-1990’ uitbracht.
In 2008 was ze een van de makers van ‘IndoNu’, een documentaire over diverse generaties Indo’s, een terug- en vooruitblik door de eerste grote etnische groep migranten in Nederland. In 2011 maakt ze met Stichting Voorbeeld de documentaire ‘Actief Oud’ een motivatiefilm voor migrantenouderen, onderscheiden met een Europese tweede prijs in het kader van the European Year 2012 for Active Ageing and Solidarity between Generations in de categorie Journalists/Audio-visual.
In 2012 start Cerita Fakta de boottocht Gordel van Smaragd ‘De Indische rondvaart’, een tocht langs plekken die een connectie hebben met het voormalig Nederlands-Indië. Van 2013- 2015 gaat het jaarlijks terugkerend programma tijdens de Nationale Voorleesdagen en Kinderboekenweek, Grootouders lezen voor! van start. Het is een Voorleestour met grootouders langs basisscholen in de grote steden, een lespakket en twee filmpjes over de kracht van het voorlezen. In 2018 is ze met Grootouders lezen voor! betrokken bij ‘Ena en de vissen’ – ‘Ena dan ikan ikan’, een filmverhaal van ‘Moluks Juweeltje’, gebaseerd op het boek van Ada Lilipaly. Een project dat wordt afgesloten met een tour langs scholen en ouderenhuizen.
Andere projecten zijn: ‘De Sultan van Sasso’ en ‘Nijntje en Nina leren lezen’. Voorleesfilmpjes over de kracht van het voorlezen in Amsterdam-Zuidoost (2014). Met Stichting Voorbeeld in 2004 ‘VMBO gedaan’, een film over succesvolle oud-leerlingen van het Nova College Amsterdam, met Stichting Voorbeeld in 2007 ‘Jongeren over opvoeden en opgroeien’, lesfilm voor het MBO-onderwijs. In 2013, onder redactie van Stichting Voorbeeld en Wijkalliantie ‘Wereldverhalen in Nederland’, een uitgave van Grootouders lezen voor!
In 2016 ‘Indisch familieverhaal’, verhaal over een Indische familie in de nadagen van de dekolonisatie. En vanaf 2023 medewerker aan het instagram account Verzwegen geschiedenis.
Geheel onverwacht verloren we op 19 maart 2024 onze initiator en bestuurslid van Cerita Fakta, Tino Pattipilohy.
Tino was in 2012 een van de initiatiefnemers en organisatoren van de Indische rondvaart waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de maaltijd die tijdens de 2,5 uur durende tocht geserveerd werd. Over het populaire hoofdgerecht, ketoprak met rijst, dat samen met ayam kecap, sambal goreng telor, zelfgemaakte sambal en krupuk werd nog vaak nagepraat en er kwamen vele verzoeken binnen voor het recept.
Als bestuurslid was hij de laatste jaren een drijvende kracht achter het project Wanita Berani – Voorvechters voor onafhankelijkheid dat gaat over het verzet van Indonesische vrouwen tegen het Nederlands kolonialisme. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het Instagram account en de blog Verzwegen Geschiedenis. Zijn inzet was groot bij het project Pahlawan Maluku – Molukse helden tegen Nederlands Kolonialisme dat begin dit jaar onder grote belangstelling werd gepresenteerd in het OBA theater.
Tino vond het van groot belang om onze aandacht te richten op het verzet dat plaatsvond tegen het Nederlands kolonialisme in zijn geboorteland Indonesië. De mannen en vrouwen die daar gestreden hebben voor onafhankelijkheid zijn nauwelijks in onze schoolboeken benoemd. Hij wilde de namen onder de aandacht brengen van die personen die in de drieënhalve eeuw kolonisatie een belangrijke rol hebben gespeeld en zo lang onderbelicht zijn gebleven.
Zijn inzet, vriendschap en gedrevenheid zullen wij vreselijk missen.
Doelstelling
Stichting Cerita Fakta is in 2002 opgericht met als doel het initiëren van culturele projecten met een Indische of Indonesische en ook Molukse achtergrond.
Gegevens
- KvK: 341 822 78
- Bank: NL89 ABNA 0489 7019 06
Financiering
Bij de eerste drie projecten had de stichting geen subsidierelatie met een overheid of particuliere fondsen. De projecten IndoNu, de Indische Rondvaart en de kaartenserie Verzwegen Geschiedenis zijn gefinancierd uit eigen middelen.
Het Podcastproject Cerita Cisca (2021) is gefinancierd met een subsidie van het ministerie van VWS in het kader van Collectieve Erkenning van Indisch en Moluks Nederland.