Over de Stichting Cerita Fakta

Deel dit artikel

De initiatiefnemers van Cerita Fakta

Geheel onverwacht verloren we op 19 maart 2024 onze initiator en bestuurslid van Cerita Fakta, Tino Pattipilohy.

Tino was in 2012 een van de initiatiefnemers en organisatoren van de Indische rondvaart waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de maaltijd die tijdens de 2,5 uur durende tocht geserveerd werd. Over het populaire hoofdgerecht, ketoprak met rijst, dat samen met ayam kecap, sambal goreng telor, zelfgemaakte sambal en krupuk werd nog vaak nagepraat en er kwamen vele verzoeken binnen voor het recept.

Als bestuurslid was hij de laatste jaren een drijvende kracht achter het project Wanita Berani – Voorvechters voor onafhankelijkheid dat gaat over het verzet van Indonesische vrouwen tegen het Nederlands kolonialisme. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het Instagram account en de blog Verzwegen Geschiedenis. Zijn inzet was groot bij het project Pahlawan MalukuMolukse helden tegen Nederlands Kolonialisme dat begin dit jaar onder grote belangstelling werd gepresenteerd in het OBA theater.

Tino vond het van groot belang om onze aandacht te richten op het verzet dat plaatsvond tegen het Nederlands kolonialisme in zijn geboorteland Indonesië. De mannen en vrouwen die daar gestreden hebben voor onafhankelijkheid zijn nauwelijks in onze schoolboeken benoemd. Hij wilde de namen onder de aandacht brengen van die personen die in de drieënhalve eeuw kolonisatie een belangrijke rol hebben gespeeld en zo lang onderbelicht zijn gebleven.

Zijn inzet, vriendschap en gedrevenheid zullen wij vreselijk missen.

Was betrokken bij Persona Grata, het zwart-wit kwartaalblad met kleurrijke meningen. (1990-1991), redactielid bij ‘De Drakenkoning’, een luister-cd met bijzondere verhalen uit alle windstreken, (2006) Betrokken bij de Ouderentour van ‘Ena en de vissen’ langs Molukse ouderenhuizen in 2018.

Een van de initiatiefnemers en organisators van de Indische rondvaart, de boottocht Gordel van Smaragd ‘De Indische rondvaart’ van Cerita Fakta, die tijdens deze tocht ook een maaltijd aan boord serveerde.

Mede-oprichter en bestuurslid (2009-2011) van IMOA, Indische en Molukse Ouderen Amsterdam. IMOA heeft vanaf 2009 zorgwoongroepen gecreëerd in diverse zorginstellingen van Osira, bestemd voor Indische en Molukse ouderen die niet meer zelfstandig thuis konden wonen, waaronder een groep van 6 personen die 24-uurszorg nodig had. In de opzet en de ondersteuning er speciale aandacht was voor de Indische en Molukse achtergrond.

Mede-organisator van de ‘Opstapweek voor Ouderen’, een initiatief van werken aan sociale cohesie en bouwen aan nieuwe netwerken in de wijk. Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer en Amsterdam-Zuidoost, 2008-2009.

Initiatiefnemer van het Instagram account en de blog Verzwegen geschiedenis dat gaat over de vele witte plekken in de geschiedenis tijdens de Nederlandse kolonisatie van 1619 tot 1945. In korte portretten worden verzetsstrijders en voorvechters voor de onafhankelijkheid in beeld gebracht die onderbelicht zijn gebleven in dit verzwegen deel van onze gedeelde geschiedenis. Ook worden locaties en gebeurtenissen waar in de geschiedenis weinig aandacht voor was in beeld gebracht. 

Doelstelling

Stichting Cerita Fakta is in 2002 opgericht met als doel het initiëren van culturele projecten met een Indische of Indonesische en ook Molukse achtergrond.

Gegevens

  • KvK: 341 822 78
  • Bank: NL89 ABNA 0489 7019 06

Financiering

Bij de eerste drie projecten had de stichting geen subsidierelatie met een overheid of particuliere fondsen. De projecten IndoNu, de Indische Rondvaart en de kaartenserie Verzwegen Geschiedenis zijn gefinancierd uit eigen middelen.

Het Podcastproject Cerita Cisca (2021) is gefinancierd met een subsidie van het ministerie van VWS in het kader van Collectieve Erkenning van Indisch en Moluks Nederland. 

Projecten
Contact

Dit vind je misschien ook interessant

Menu