3:
Hasan Soleiman

Deel dit artikel

De animatie van Hasan Soleiman wordt binnenkort gepubliceerd op deze pagina.

Een van de bekendste, invloedrijkste ondernemers in Hitu die politiek en godsdienstig leiderschap in de 16e eeuw combineert, is Hasan Soleiman. Hij is de zoon van Abdul Rahman die naast imam en dorpshoofd een bloeiende handel heeft met dorpen aan de noordkust van Seram.

  • Als Abdul Rahman in 1674 overlijdt volgt zijn zoon, Hasan Soleiman, zijn vader op als imam. Het verzoek om zijn vader ook als dorpshoofd op te volgen, wordt door de VOC afgewezen. Soleiman zette naast de religieuze ook de economische activiteiten van zijn vader voort.
  • De VOC was in oorlog met de sultan van Ternate en verdenkt Hasan Soleiman ervan te hebben deelgenomen aan besprekingen over een opstand tegen de VOC.
  • In 1680 komt Hasan Soleiman hiervoor bijna voor de rechtbank in Batavia. De zitting wordt op het laatst afgeblazen. Dat is te danken aan de adviseurs van Hila die het koloniaal gezag waarschuwen dat een arrestatie tot een opstand zou leiden.
  • In 1707 gaat Soleiman naar Batavia. Hij krijgt het voor elkaar om een zoon van Kakiali, een belangrijke leider, die daar in ballingschap leeft, mee terug te nemen naar Hitu. Hij brengt ook een met goud beslagen kris, een betelpruimdoos en een rotan staf mee.
  • In 1709 sterft Hasan Soleiman zonder mannelijke opvolger. Zijn begrafenis heeft de allure van een staatsbegrafenis. Bij de VOC stond hij bekend als de rijkste, verstandigste, invloedrijkste en gevaarlijkste moslim op de kust van Hitu.

Hasan Soleiman

*–1709

Invloedrijke leider met prestige

Dit vind je misschien ook interessant

2:
Kapitan Telukabessy
4:
Sultan Nuku
Menu