Educatie

Educatie Documentaire Kruisbestuiving (2022)

Deel dit artikel

Kruisbestuiving tussen Nederland en Indonesië in de toegepaste kunst en architectuur. Een documentaire in wording.

Samenwerkingspartners: Stichting Toon Beeld en Stichting Cerita Fakta

Het project Kruisbestuiving tussen Nederland en Indonesië in de toegepaste kunst en architectuur’ (2021- 2022) bestaat uit twee documentaires en een educatief traject. De eerste film wordt opgenomen in Nederland, de tweede in Indonesië. De eerste documentaire, aangevraagd door stichting Toon Beeld is gehonoreerd door het ministerie van VWS. Voor de tweede documentaire en het educatief traject zijn we bezig met fondswerving en crowdfunding. Het Amsterdamse deel van het Educatief traject wordt aangevraagd door Stichting Cerita Fakta en uitgevoerd in 2022.

Educatief traject in de vorm van lesbrieven, fietsroute en filmvertoning met Q&A

In twee boeiende documentaires en een educatief traject vertellen we het verhaal over de kruisbestuiving in de toegepaste kunst en architectuur tussen Nederland en Indonesië. Dit doen wij met Frans Leidelmeijer, een gepassioneerde verteller, expert op het gebied van Nieuwe Kunst, de Nederlandse variant van de art nouveau, de Amsterdamse School, art deco en het Nieuwe Bouwen. De eerste documentaire is een verhaal op verschillende locaties in Nederland.

In de tweede documentaire neemt Leidelmeijer ons mee, samen met onze partners van The Indonesian Heritage Trust, langs markante voorbeelden uit de geschiedenis in Indonesië. In de documentaire raken culturen elkaar op een positieve manier. Ze inspireren elkaar met als gevolg kruisbestuiving.

Lesbrieven

Aanvullend op de documentaires worden er in 2022, vier digitale lesbrieven op de website geplaatst en binnen het onderwijs verspreid, twee met thema’s uit Nederland en twee met thema’s uit Indonesië. Voor docenten is er een beknopte handleiding beschikbaar.

De digitale lesbrief is dynamisch van opzet. In het verhaal worden foto’s en korte filmfragmenten verwerkt. Verdieping krijg je door klikbare objecten waardoor er via zgn harmonica-boxen extra beelden en informatie beschikbaar komen.

De vertaling in het Indonesisch en Engels geeft de mogelijkheid voor een breed bereik.

Vertoning documentaire met Q&A

Voor het Amsterdams middelbaar onderwijs doen we het aanbod om de eerste documentaire op groot scherm te zien met aansluitend een Q&A met Frans Leidelmeijer en de makers van de film.

Het plan is om een centrale pilot te organiseren waarbij leerlingen uitgenodigd worden die kunst/geschiedenis in hun pakket hebben. Vakdocenten kunst/geschiedenis in Amsterdam worden benaderd met dit aanbod. Afhankelijk van de zaal kan elke school een bepaald aantal plaatsen krijgen. Ten behoeve van het verslag wordt aan docenten medewerking gevraagd een evaluatieformulier in te vullen.

Bijzondere fietsroute door Amsterdam

Voor het onderwijs, maar uiteraard ook voor andere geïnteresseerden, komt een online fietsroute op google maps beschikbaar. Hierop staan een groot aantal voorbeelden van kruisbestuiving en locaties uit de geschiedenis van Amsterdam. De route kan ook als vouwblad worden geprint. De fietsroute en de eerste lesbrief worden gepresenteerd en toegelicht als afsluiting van de filmvoorstelling.

 

www.kruisbestuivingfilm.nl

Kaartenserie Verzwegen Geschiedenis (2020-2021)
Podcast Cerita Cisca: Ontmoeting met de geschiedenis (2021)

Dit vind je misschien ook interessant

Menu