Publicaties

Pahlawan Maluku
Molukse helden tegen Nederlands kolonialisme

Deel dit artikel

10 korte historische animatiefilms

Launching animatie Pahlawan Maluku op Ambon

Op zaterdag 10 februari vindt om 19:00 uur op Ambon de vertoning plaats van een selectie uit de animatieserie Pahlawan Maluku, Molukkers tegen Nederlands kolonialisme. De organisatie is in handen van Pierre Ajawaila, coordinator Molukken animatie serie Pahlawan Maluku.

Het programma begint om 19:00 uur – dat is 11.00 Nederlandse tijd – met de vertoning van de animatie van achtereenvolgens Johannes Latuharhary, Pattimura en Martha Christina Tiahahu. De makers Tessart Saija en Andy Jhon Korwa (roepnaam Joandi) gaan daarna met het publiek in gesprek.

Het gesprek is in de bahasa Indonesia/Ambon. U kunt via onderstaande link het programma volgen.

Verder zijn vanaf 12:00 uur Nederlandse tijd op www.pahlawan-maluku.nl de animaties terug te vinden van Pattimura, Sultan Nuku, Martha Christina Tiahahu, Telukabessy, Evie Poetiray, Johanes Latuharhary, Johannes Leimena en Alexander Patty.

  • Datum: zaterdag 10 februari 2024
  • Aanvang: 19:00 (Ambon tijd) = 11:00 uur Nederlandse tijd
  • Locatie: Kyu Coffee, Jalan Melati no 1 in Ambon

Join Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/81937139954?pwd=oY7udlofngpmZFbBPcbHaNOWTy7sOv.1

Meeting ID: 819 3713 9954
Passcode: ambon123

Op zaterdag 10 februari 2024 om 19:00 uur (11:00 uur Nederlandse tijd) vindt op Ambon de officiële lancering plaats van de 10 animaties van Pahlawan Maluku Melawan Kolonialisme Belanda. Direct daarna zullen de tweetalige animaties (Nederlands en Bahasa Indonesia) op deze website te bekijken zijn.

Een vollediger beeld draagt bij aan onze kennis, zodat we ons beter kunnen verhouden met de geschiedenis.

10 korte historische animatiefilms

Het project Pahlawan Maluku / Molukse Helden bevat een serie historische animatie­filmpjes over Molukkers en hun rol in de strijd tegen het Nederlands kolonialisme.

Over de geschiedenis van Molukkers in Nederland wordt over het algemeen vaak geschreven in termen van het KNIL, de RMS en de zogenaamde band Door de Eeuwen Trouw aan Nederland. Onderbelicht is de zijde van Molukkers die zich verzet hebben tegen het kolonialisme. Dit project voorziet in die leemte en wil een andere kant van die Molukse geschiedenis ook aan bod laten komen.

Want wat weten we over dit deel van de koloniale geschiedenis en wat weten we over de Molukkers die gekoloniseerd werden en zich verzetten? Welk verzet was er tegen het koloniaal gezag? Wie kent Sultan Nuku Amiruddin die een leger samenstelt van Molukkers en Papua’s en tussen 1781 en 1797 veldslagen levert tegen de Nederlanders. Met zijn vloot die bestond uit meer dan honderd boten raakte hij het hart van het Nederlands koloniale rijk, de kust van Java. Of wie kent Thomas Matulessy die als sergeant-majoor werd opgeleid in het Britse leger en later onder de naam Pattimura in 1817 de opstand leidde tegen de Nederlandse bezetting?

De helden die we in deze serie belichten zijn historische figuren met een uiteenlopende achtergrond qua positie in de samenleving, religie en gender. Nog een paar andere voorbeelden: Martha Christina Tiahahu (1800-1818), Alexander Patty (1890-1957), Johannes Latuharhary (1900-1959), Johannes Leimena (1905-1977) en Evy Poetiray (1918-2016)

Het Nederlands geschiedenisonderwijs is niet ingesteld op de keerzijde van de geschiedenis. Deze korte animatiefilmpjes zijn juist bedoeld om de kennis te vergroten over de geschiedenis van Molukkers die deel uitmaakt van de drieënhalve eeuw koloniale geschiedenis maar over wie we weinig hebben gehoord of geleerd. Deze verhalen zijn belicht vanuit het perspectief van de gekoloniseerde bevolking.

Wat betreft de vorm is gekozen voor animatie, een toegankelijke vorm die je kunt bekijken op je telefoon, tablet of computer. Per filmpje kijk je naar de geschiedenis van een bepaald persoon en zie je de highlights van een belangrijke historische gebeurtenis. De serie is voor iedereen toegankelijk maar deze vorm maakt het vooral voor jongere generaties makkelijker om kennis te nemen van de geschiedenis.

Bannerexpositie beschikbaar

Banners

Indien u geïnteresseerd bent in de banner­expositie van Pahlawan Maluku, laat ons dat dan weten per e-mail: info@ceritafakta.nl. U kunt ook op de foto klikken. De expositie bestaat uit 11 banners in het formaat 85 x 200 cm.

Bestel de kaartenset
(mapje met 10 kaarten)

Kaartenset

U kunt de kaartenset Pahlawan Maluku (à € 12,50) bestellen per e-mail: info@ceritafakta.nl. U kunt ook op de foto klikken.

De opbrengst van de verkoop van de kaartenset gaat naar de aanschaf van tekenmaterialen voor de leerlingen van de lagere school van SMP Negeri Gwamar Dobo (Aru), waar tekenaar en animator Tessart Saija tekenlessen geeft.

Foto-impressie van de presentatie op 28 januari 2024 in het OBA-theater in Amsterdam

Fotografie: Valerie Leijs

Foto-impressie van de presentatie op 10 februari 2024 in Kyu Coffee in Ambon

Fotografie: Ryo Diasz

Foto-impressie van de presentatie op 14 februari 2024 in Kapitaal in Utrecht

Fotografie: Cerita Fakta

Een vollediger beeld draagt bij aan onze kennis, zodat we ons beter kunnen verhouden met de geschiedenis.

Klik op beeld of tekst voor de animaties

Nederlandse Slavernij in Indonesië

Dit vind je misschien ook interessant

Menu