19:
S.K. Trimurti

Deel dit artikel

Soerastri Karma Trimurti, beter bekend als SK Trimurti, was journalist, schrijver en lerares. Als onafhankelijkheidsstrijder neemt ze deel aan de onafhankelijkheidsbeweging tegen de koloniale bezetting van Nederland. Ze is de eerste minister van Arbeid in het kabinet Sjarifuddin.

Vanaf de jaren ’30 is ze actief in de onafhankelijkheidsbeweging en in 1933 wordt ze lid van Partindo, Partai Indonesia. Ze is lerares op basisscholen in Bandung, Surakarta en Banyumas. In 1936 wordt ze gearresteerd door de Nederlandse bezetter voor het verspreiden van antikoloniale pamfletten. Hiervoor krijgt ze negen maanden gevangenisstraf. Ze belandt in de Vrouwengevangenis Bulu in Semarang. Omdat ze een verbod krijgt om les te geven, gaat ze in een drukkerij werken. Hier begint ze met schrijven en krijgt ze in antikoloniale kringen bekendheid als kritische journalist. Ze schrijft voor kranten waaronder ‘Pesat’, ‘Pikiran Rakyat’ en ‘Thoughts of the People’. In 1939 wordt ze opnieuw door de Nederlanders gevangen gezet. Ook tijdens de Japanse bezetting wordt ‘Pesat’, dat ze samen met haar man publiceert, verboden door de Japanse militaire regering. Ze wordt gearresteerd en gemarteld. 

Trimurti is lid van de arbeiderspartij en is een fel pleitbezorger voor de rechten van werknemers. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid wordt zij, in het kabinet van premier Amir Sjarifuddin I, de eerste minister van Arbeid. In 1950 is Trimurti mede-oprichter van Gerwis, de voorloper van de Indonesische vrouwenorganisatie Gerwani.

S.K. Trimurti

1912-2008

Journalist, schrijver, lerares, onafhankelijkheidsstrijder

Dit vind je misschien ook interessant

18:
Suwarsih Djojopuspito
20:
Julie Sulianti Sarosoa
Menu