22:
Umi Sardjono

Deel dit artikel

Umi Sardjono wordt geboren als Suharti Sumodiwirdjo in 1923 in Salatiga. Suharti en haar zus gaan beiden naar de Hollands-­Inlandse School (HIS). Umi is van jongsafaan betrokken bij de strijd tegen de Nederlandse overheersing. Een boek dat in haar jeugd veel indruk op haar maakt was het boek ‘Terbitlah Terang’, ‘Door duisternis tot licht’ van Kartini. Het lezen van dit boek brengt haar ertoe zich aan te sluiten bij Parindra, de grote Indonesische Partij.

Tijdens de Japanse bezetting, ze is dan 20, wordt ze door het Japanse leger gevangengenomen voor deelname aan het ondergronds verzet. In 1944 wordt ze samen met haar man, Sukisman, beschuldigd van hulp aan de PETA, (Pembela Tanah Air). Ze worden gevangen gezet in de gevangenis in Blitar.

Na de capitulatie van Japan sluit ze zich aan bij Laswi, het Indonesische Vrouwenleger in de strijd tegen de Nederlanders die Indonesië willen heroveren. Naast het vechten tegen de koloniale bezetter, richt ze in 1945 de Barisan Buruh Wanita, BBW, de vrouwenvleugel van de Indonesische arbeiderspartij op. Na de onafhankelijkheid is ze betrokken bij de vrouwenorganisatie Gerwani en zet ze zich in voor de afwijzing van polygamie, de noodzaak van betrokkenheid van vrouwen bij de politiek en de strijd voor gendergelijkheid.

Umi Sardjono

1923-2011

Onafhankelijkheidsstrijder en vechter voor vrouwenrechten

Dit vind je misschien ook interessant

21:
Evy Poetiray
23:
Rasuna Said
Menu