26:
Siti Danilah Salim

Deel dit artikel

Siti Danilah Salim, ook wel Tante Du genoemd, is een schrijver en journalist die strijdt tegen het kolonialisme en voor Indonesische onafhankelijkheid. Ze is bovendien een strijder voor vrouwenrechten. “Door mijn ervaring als correctiefunctionaris bij De Evolutie, begon mijn interesse in schrijven te groeien”, vertelt ze in een van de boeken van ‘Sumbangsihku Bagi ibu pertiwi’ ‘My Contribution to Mother Earth’. Ze is 20 jaar als ze bij De Evolutie werkt. Haar goede Nederlandse en Indonesische taalvaardigheid helpen haar bij het schrijven van journalistieke artikelen en lange essays. Onder het pseudoniem ‘Kemuning’ schrijft Salim poëzie en essays in het Nederlands.

Danilah is het 10e kind in een gezin met 12 kinderen. Ze wordt geboren in Riau, Sumatra, gaat naar de Europeesche Lagere School en naar de school voor Meer Uitgebreid Lager Onderwijs in Medan. Nadat zij in 1920 is getrouwd en in 1938 weer is gescheiden keert zij terug naar Batavia en hertrouwt daar met de onafhankelijkheidsstrijder en journalist van Cahaya Timur, Syamsudin Sutan Makmur. Samen met haar man schrijft ze onder het pseudoniem ‘Bang Golok’ de Corner column (‘golok’ is een machete). Ook haar broers Agus en Chalid Salim zijn bekende Indonesische vrijheidsstrijders.

Danilah Salim is ook actief in de Jonge Sumatranen Bond en schrijft voor het Jong Sumatra Magazine. Haar Indonesische artikelen worden voor het eerst gepubliceerd door ‘Majalah Neratja’, de Neratja Daily, een moderne Indonesische krant waarvan haar oudere broer Agus de hoofdredacteur is. 

Nadat ze met haar man is verhuisd naar Semarang, krijgt ze een baan bij ‘Majalah Pestaka, Suratkabar Bahagia, Pestaka Magazine’, de ‘Happy Newspaper’. In Semarang wordt Salim actief in de vrouwenbeweging. Ze sluit zich aan bij het in 1932 opgerichte ‘Isteri Indonesia’. Ze wordt lid van Perkoempoelan Istri en wordt voor vijf jaar gekozen als voorzitter van de Semarang-afdeling van de organisatie. 

In 1938 staat tijdens het ‘Kongres Perempoean Indonesia’ de nationale strijd tegen de koloniale overheersing van Nederland centraal. Het andere belangrijke onderwerp op dit congres is de verbetering van de situatie van vrouwen. Naast de focus op onderwijs voor meisjes is er scherpe kritiek op kindhuwelijken.

In 1938 is Salim voorzitter van de tijdschriftcommissie van het Indonesische magazine ‘Istri’ dat ruim 700 abonnees heeft. Hierin uit zij onder meer scherpe kritiek op de huwelijkse tradities. Tijdens de Japanse bezetting leiden zij en haar man onder het pseudoniem ‘Bang Golok’ de krant Harian Rakyat. In 1947 wordt ze vicevoorzitter van de Partai Wanita Rakyat.

In één van haar essays roept ze de bevolking op zich te verenigen zodat Indonesië na de Tweede Wereldoorlog niet opnieuw door Nederland wordt gekoloniseerd. Een Hilversumse radiozender beschuldigt ‘Bang Golok’ ervan de aanstichter te zijn van de opstand van de Indonesiërs.

Danilah Salim is net als haar vrouwelijke medestrijders onlosmakelijk verbonden met de strijd voor de onafhankelijkheid van Indonesië.

Siti Danilah Salim

Sumatra / 1897–1989

Strijder tegen kolonialisme en voor vrouwenrechten

Dit vind je misschien ook interessant

25:
Lasmidjah Hardi
27:
Ratu Zaleha
Menu