Aflevering 2: Japanse tijd en trouwen in Praag

Deel dit artikel

Iranila en Cisca

Cerita Cisca – ofwel het verhaal van Cisca – is een 10-delige podcastserie over het leven van de 95-jarige Cisca Pattipilohy uit Amsterdam.

Een opmerkelijke vrouw die historische tijdvakken van de koloniale periode van het toenmalige Nederlands-Indië, de proclamatie van de jonge Republiek Indonesië, en de vlucht naar Nederland van dichtbij heeft meegemaakt. En zij volgt nog steeds de recente ontwikkelingen over de relatie Nederland-Indonesië op de voet.

Vijf gastinterviewers – van de eigen kleindochter Iranila, tot en met de schrijver David van Reybrouck – zochten haar thuis op en nemen periodes uit haar leven door. Thema’s als de koloniale samenleving, de inzet voor een onafhankelijk Indonesië, discriminatie en de strijd voor de positie van vrouwen, passeren de revue.

Dit is aflevering 2: het gesprek van kleindochter Iranila Pattipilohy met oma Cisca over de Japanse tijd, studie in Nederland en trouwen in Praag.

Ik ben Iranila (24) en ik ben het jongste kleinkind van mijn oma. Momenteel ben ik bezig met het afronden van mijn master Finance aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In mijn vrije tijd vind ik het leuk om mij bezig te houden met de beurs en beleg ik in aandelen. Ook geniet ik ervan om naar het museum te gaan en om drankjes te doen met vrienden.

Oma is heel erg bijzonder voor mij. Ze is een echte powervrouw! Ik vind het heel bijzonder hoe vooruitstrevend ze altijd is geweest in haar opvattingen, vooral gezien de tijd waarin zij opgroeide. Dat lijkt nu misschien vanzelfsprekend, maar dat was het zeker niet. De gesprekken die ik met mijn oma voer vind ik dan ook altijd erg speciaal. We zijn het niet altijd met elkaar eens en hebben dan wel eens een interessante discussie. Wie kan er nou met zijn 95-jarige oma nog een inhoudelijke discussie voeren?

Haar strijdbaarheid en de manier waarop ze omgaat met tegenslagen maakt haar voor mij echt een rolmodel!

Aflevering 1: School­periode en discriminatie
Aflevering 3: Terug naar het nieuwe Indonesië

Dit vind je misschien ook interessant

Menu