Aflevering 10: Historische ontmoetingen en terugblikken

Deel dit artikel

David en Cisca

Cerita Cisca – ofwel het verhaal van Cisca – is een 10-delige podcastserie over het leven van de 95-jarige Cisca Pattipilohy uit Amsterdam.

Een opmerkelijke vrouw die historische tijdvakken van de koloniale periode van het toenmalige Nederlands-Indië, de proclamatie van de jonge Republiek Indonesië, en de vlucht naar Nederland van dichtbij heeft meegemaakt. En zij volgt nog steeds de recente ontwikkelingen over de relatie Nederland-Indonesië op de voet.

Vijf gastinterviewers – van de eigen kleindochter Iranila, tot en met de schrijver David van Reybrouck – zochten haar thuis op en nemen periodes uit haar leven door. Thema’s als de koloniale samenleving, de inzet voor een onafhankelijk Indonesië, discriminatie en de strijd voor de positie van vrouwen, passeren de revue.

In het laatste deel van deze podcastserie praat David van Reybrouck met Cisca Pattipilohy over haar ontmoetingen met de weduwe van Sun Yat Sen, ook met Ho Chi Minh en blikt hij met haar terug op de Conferentie van Bandung.

David van Reybrouck
© Foto: Frank Ruiter

David Van Reybrouck (Brugge, 1971) schrijft toneelstukken, poëzie, proza en veel non-fictie.

Zijn boek Congo. Een geschiedenis was een internationale bestseller waarvan meer dan een half miljoen exemplaren werden verkocht. Het werd veelvuldig bekroond, onder meer met de Libris Geschiedenisprijs, de AKO Literatuur-prijs, de Prix Médicis, de NDR Kultur Sachbuch-preis en Premio Kapuściński.

Eind 2020 verscheen Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld, een monumentaal werk waaraan hij meer dan vijf jaar werkte en waarvoor hij bijna tweehonderd mensen over de hele wereld interviewde. De internationale rechten waren al op voorhand verkocht.

Zijn theatermonologen Missie, Para en die Siel van die Mier (vertolkt door Bruno Vanden Broecke en Josse De Pauw) kenden honderden opvoeringen in binnen- en buitenland en wonnen diverse prijzen. Zijn samen­werking met Mohamed El Bachiri (Jihad van Liefde, De Odyssee van Mohamed) en Thomas d’Ansem­bourg (Vrede kun je leren) zochten in de nasleep van de aanslagen naar nieuwe vormen van dialoog. Zijn Boekenweek-essay Zink werd bekroond met Prix du livre européen.

Daarnaast is David Van Reybrouck erg begaan met de kwaliteit van onze democratie. Zijn ophef­makende essay Pleidooi voor populisme leverde hem de Jan Hanlo Essayprijs en de Vlaamse Cultuurprijs op, terwijl Tegen verkiezingen de Henriëtte Roland Holst-prijs won en in meer dan twintig talen werd vertaald. Het essay inspireerde nieuwe vormen van democratie en werd geprezen door Kofi Annan.

Van Reybrouck ontving de Gouden Ganzenveer in 2014 en werd uitgeroepen tot ‘een van de toon­aangevende intellectuelen in Europa’ (Der Tagesspiegel). Hij was Cleveringa-hoogleraar in Leiden, writer in residence in Berlijn en wordt vanaf 2021 Distinguished Visiting Fellow aan het Hannah Arendt Center in New York.

Aflevering 9: Bandung­conferentie en tolken in Afrika

Dit vind je misschien ook interessant

Menu