Aflevering 8: Verzet tegen racisme en het patriarchaat

Deel dit artikel

Cerita Cisca – ofwel het verhaal van Cisca – is een 10-delige podcastserie over het leven van de 95-jarige Cisca Pattipilohy uit Amsterdam.

Een opmerkelijke vrouw die historische tijdvakken van de koloniale periode van het toenmalige Nederlands-Indië, de proclamatie van de jonge Republiek Indonesië, en de vlucht naar Nederland van dichtbij heeft meegemaakt. En zij volgt nog steeds de recente ontwikkelingen over de relatie Nederland-Indonesië op de voet.

Vijf gastinterviewers – van de eigen kleindochter Iranila, tot en met de schrijver David van Reybrouck – zochten haar thuis op en nemen periodes uit haar leven door. Thema’s als de koloniale samenleving, de inzet voor een onafhankelijk Indonesië, discriminatie en de strijd voor de positie van vrouwen, passeren de revue.

In aflevering 8 praat Surya Nahumury met tante Cisca over het verzet tegen racisme en de normen van de patriarchale samenleving.

Surya Nahumury

Surya Nahumury is creatief maker, trainer en community builder.

Surya is de founder van Speak Up, een platform waarin maatschappelijke en taboe-onderwerpen een plek krijgen om belicht en besproken te worden vanuit een kritische, intersectionele lens.

Welke Sporen Horen We produceerde ze als co-founder, een programma dat ze ontwikkelde om meer bewustwording te creëren over de invloed van het koloniale verleden dat doorwerkt in ‘urban music’.

Als trainer begeleidt zij kinderen en jongeren uit Amsterdam-Zuidoost op gebied van didactische-, sociale-, en emotionele vaardigheden.

Ze rondde de bachelor Culturele Antropologie & ontwikkelingssociologie af aan de Universiteit van Amsterdam.

Met haar open mindset, uitgesproken en genuanceerde mening strijdt zij tegen onrecht en voor een wereld vrij van koloniale, patriarchale normen.

Aflevering 7: Vrouwen­emancipatie en feminisme
Aflevering 9: Bandung­conferentie en tolken in Afrika

Dit vind je misschien ook interessant

Menu