Aflevering 4: De coup van 1965 en opnieuw naar Nederland

Deel dit artikel

Nurdin en Cisca

Cerita Cisca – ofwel het verhaal van Cisca – is een 10-delige podcastserie over het leven van de 95-jarige Cisca Pattipilohy uit Amsterdam.

Een opmerkelijke vrouw die historische tijdvakken van de koloniale periode van het toenmalige Nederlands-Indië, de proclamatie van de jonge Republiek Indonesië, en de vlucht naar Nederland van dichtbij heeft meegemaakt. En zij volgt nog steeds de recente ontwikkelingen over de relatie Nederland-Indonesië op de voet.

Vijf gastinterviewers – van de eigen kleindochter Iranila, tot en met de schrijver David van Reybrouck – zochten haar thuis op en nemen periodes uit haar leven door. Thema’s als de koloniale samenleving, de inzet voor een onafhankelijk Indonesië, discriminatie en de strijd voor de positie van vrouwen, passeren de revue.

Dit is aflevering 4. Hierin spreekt kleinzoon Nurdin Pattipilohy met oma over de coup van 1965 door Suharto, over opnieuw beginnen in Nederland in het huis aan de Pieter Bor in Amsterdam-West in 1968 en over de kleinkinderen. Maar eerst vertelt Cisca over haar stage in Parijs in 1954.

Nurdin Pattipilohy

Ik ben Nurdin (33) en ik ben het middelste kleinkind van oma. Ik werk als voedingscoach, personal trainer en consultant op het gebied van voeding & leefstijl in Amsterdam. Dat doe ik gedeeltelijk bij de Vondelgym en gedeeltelijk online. Naast sport geniet ik erg van lezen, lekker eten en cocktails drinken.

Oma is heel speciaal voor mij om verschillende redenen. Als eerste natuurlijk als oma, een hele lieve vrouw waar we jarenlang elk weekend heen gingen om de hele familie te zien. Daarnaast maakte ze super veel lekkere dingen voor ons, zoals pisang goreng en ananas koekjes. Dan voelde ik echt mijn Indonesische roots.

Dat is ook de tweede reden waarom oma zo belangrijk voor me is. Haar historie is ook mijn geschiedenis. Als ik met haar praat dan leer ik meer over wie ik zelf ben.

Als derde reden is mijn oma speciaal, omdat ze zo’n bijzonder leven heeft geleid, waarin ze zoveel heeft getrotseerd en overwonnen. Ik vind het inspirerend en bewonderingswaardig en daarom zal ze altijd een voorbeeld voor mij blijven.

Aflevering 3: Terug naar het nieuwe Indonesië
Aflevering 5: Kolonialisme en apartheid

Dit vind je misschien ook interessant

Menu