Aflevering 5: Kolonialisme en apartheid

Deel dit artikel

Sam Pormes en Cisca

Cerita Cisca – ofwel het verhaal van Cisca – is een 10-delige podcastserie over het leven van de 95-jarige Cisca Pattipilohy uit Amsterdam.

Een opmerkelijke vrouw die historische tijdvakken van de koloniale periode van het toenmalige Nederlands-Indië, de proclamatie van de jonge Republiek Indonesië, en de vlucht naar Nederland van dichtbij heeft meegemaakt. En zij volgt nog steeds de recente ontwikkelingen over de relatie Nederland-Indonesië op de voet.

Vijf gastinterviewers – van de eigen kleindochter Iranila, tot en met de schrijver David van Reybrouck – zochten haar thuis op en nemen periodes uit haar leven door. Thema’s als de koloniale samenleving, de inzet voor een onafhankelijk Indonesië, discriminatie en de strijd voor de positie van vrouwen, passeren de revue.

In aflevering 5 praat Sam Pormes met tante Cisca over kolonialisme en apartheid.

Sam Pormes

Sam Pormes, zoon van een Molukse marineman, geboren in 1954 in het marinekamp Medemblik.

Zijn vader is afkomstig uit Jerili-Serua (Zuid-West Molukken) en zijn moeder uit Ouw-Saparua.

Volgde de lagere school in Den Helder en voortgezet onderwijs en pedagogische akademie in Amsterdam. In 1978 naar Assen verhuisd.

In 1998 werd hij gemeenteraadslid in Assen. En van 2001-2006 lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks.

Heeft interculturele welzijnsvraagstukken gedoceerd aan de Hogeschool van Amsterdam.

Is daarna werkzaam geweest als coördinator bij het Centrum voor Internationale Samen­werking en tot zijn pensioen als coördinator bij Dutch Consortium for Migrant Organizations in Den Haag.

Voor deze organisatie is hij gedetacheerd geweest bij International NGO Forum on Indonesian Development  INFID in Jakarta en Ambon als senior consultant capacity building NGO.

Hij is medeoprichter van het Moluks Scholings­kollektief MSK. Deze maakte deel uit van de  Moluks progressieve beweging.

Hij maakt thans deel uit van de fractie van GroenLinks in de provinciale staten van Drenthe.

Aflevering 4: De coup van 1965 en opnieuw naar Nederland
Aflevering 6: Studietijd in Nederland en bewustwording

Dit vind je misschien ook interessant

Menu