14:
Charlotte Salawati Daud

Deel dit artikel

Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in 1945 is Salawati Daud redacteur van de tweewekelijkse krant ‘Wanita’, in Makassar. Daarnaast leidt ze ‘Bersatu Magazine’ met oplages die oplopen tot duizenden per nummer.

Na de Proclamatie op 17 augustus 1945 word Makasar direct bezet door de geallieerden met in hun kielzog de NICA, die de taak heeft het koloniale bestuur te herstellen. Een aantal Republikeinse leiders waaronder Sam Ratulangi, aangesteld door Soekarno als gouverneur van Sulawesi, wordt gearresteerd, gevangengezet en verbannen. Sinds 1945 zijn er gevechten tussen studenten en de NICA. De bevolking van Sulawesi wil geen hoofdstad van een door Nederland gesteunde Staat Oost Indonesië worden. (NIT)

Jongeren en studenten vormen samen het National Youth Centre of Indonesia (PPNI), voorgezeten door Manai Sophiaan die gearresteerd wordt door de NICA wat grote woede wekt. Salawati Daud, actief in de beweging, richt ‘Team Informatie’ op om campagne te voeren tegen de aanwezigheid van de Nederlanders in Sulawesi. Naast campagne voeren neemt ze ook de wapens op tegen de NICA-soldaten. Samen met Emmy Saelen vecht ze tegen de koloniale bezetter. De overval op een politiekazerne in Masamba, een inval, door haar geleid, is een van haar bekendste acties.

In 1949 wordt Salawati Daud de eerste burgemeester van Makasar in de Republik Indonesia.

Charlotte Salawati Daud

Sulawesi / 1909-1985

Vrouwenactivist
Verzetsstrijder tegen de Nederlandse koloniale overheid
Eerste burgemeester van Makasar

Dit vind je misschien ook interessant

13:
Siti Manggopoh
15:
Suwarni Pringgodigdo
Menu