1:
Laksamana Malahayati

Deel dit artikel

Als dochter van een admiraal uit Atjeh gaat ze na haar afstuderen naar de Militaire Academie ‘Ma’Maqdis’. Als haar man, ook marineofficier, gedood wordt, besluit Malahayati de strijd voort te zetten. Omdat ze zich al bewezen heeft als commandant tijdens verschillende veldslagen wordt ze gerespecteerd door de andere generaals. De sultan van Atjeh, Allaudin Mansur Syah, versterkt zijn militaire macht door het opbouwen van een machtige vloot. Hij benoemt Malahayati tot zijn eerste admiraal.

Malahayati zet een marinevloot op die geheel bestaat uit weduwen, om te strijden tegen de Portugezen en de Nederlanders in de zeeën rond Sumatra. Om haar Inong Balee-leger te huisvesten laat zij in 1599 een fort en uitkijktoren bouwen met uitzicht op de Indische Oceaan. Inmiddels bestaat haar Inong-Ballee leger uit 2000 vrouwen.

Naast het leiden van de troepen houdt zij ook toezicht op de havens en handelshavens van de regio Aceh Darussalam. In die tijd beschikt het sultanaat over ruim 100 grote schepen die elk 400 passagiers konden vervoeren. In juni 1599 legt een Nederlandse expeditie onder leiding van de gebroeders de Houtman met hun schepen aan bij de kade van Aceh Darussalam. 

Door provocerend gedrag van de Nederlanders ontstaan conflicten. Dit was niet de eerste keer. Al eerder kwamen ze in botsing met het sultanaat in Banten op Java. Terwijl de gebroeders de Houtman zich voorbereiden op een komende aanval beveelt admiraal Malahayati om de twee Nederlandse schepen aan te vallen. Malahayati weet het schip van Cornelis de Houtman te bereiken en dood hem in een één-op-éénduel op 11 september 1599.

Op Sumatra is een haven, een oorlogsschip en een universiteit naar haar vernoemd. In 2017 krijgt zij de titel Nationale Held van Indonesië.

01 Laksamana Malahayati

Laksamana Malahayati

Atjeh Sumatra / 1550-1615

Eerste vrouwelijke admiraal ter wereld. Verdedigt met haar Inong Ballee-leger, een vrouwenleger bestaande uit weduwen, het Sultanaat van Atjeh tegen aanvallen van de Nederlanders.

Dit vind je misschien ook interessant

2:
Nyi Ageng Serang
Menu