Ina Bala Wattimena, beter bekend als Martha Latumahina is de eerste vrouwelijke politicus en journalist van de Molukken.
Ze is nog maar 19 jaar oud als ze de Molukse Vrouwenorganisatie Ina Tuni opricht. De organisatie is gelieerd aan Sarekat Ambon, de politieke partij die Alexander Patty in 1920 opricht met Kayadu, Siahaya en Westplat. Sarekat Ambon, met als doel de materiële en geestelijke welvaart van de Ambonese bevolking te bevorderen, komt op voor kleine boeren en arbeiders.
Naast de doelen van Sarekat Ambon streeft Ina Tuni naar het verbeteren van de positie van vrouwen in het sociale en culturele leven. In de strijd werkt ze nauw samen met Alexander Patty en Johannes Latuharhary. Ook componeert ze het lied ‘Sarekat Ambon’, opgedragen aan de strijd van Sarekat Ambon en Ina Tuni. Naast optredens met politieke toespraken en strijdliederen treedt Ina Tuni ook op met artistiek nationalistische projecten.
Samen met Patty richt ze de SAIT-krant op – Sarekat Ambon Ina Tuni – die door hun kritiek op de Nederlandse regering verboden wordt. Tijdens educatieve activiteiten, naai- en kookvaardigheden praat Ina Bala over het nationalisme. De bijeenkomsten worden goed bezocht. In 1924 winnen ze steeds meer steun van de Ambonese bevolking. In korte tijd groeit Sarekat Ambon op Ambon, Haruku, Saparua en Nusa Laut.
Ina Bala woont alle vergaderingen met Patty bij op Ambon. Ook als ze getrouwd is zet ze, met instemming van haar man, haar activiteiten voort.
Sarekat Ambon en Alexander Patty komen in conflict met de Ambon Raad en de lokale elite. Zij beschuldigen Patty van opruiing waarna hij op 9 december 1925 verbannen wordt naar Bengkulu op Sumatra.
Als Wage Rudolf Supratman in 1928 het nummer ‘Indonesia Raya’, het latere volkslied, componeert, leert Ina Bala samen met de vrouwen het lied zingen. Door het koloniaal gezag wordt dit als een daad van nationalisme gezien en wordt ze door de Nederlanders gearresteerd.
De betekenis van Ina Tuni is ‘echte vrouw’ of ‘nobele vrouw’. Ina Bala Wattimena is bekend als voorvechter in de vrijheidsstrijd.
Ina Bala Wattimena alias Martha Latumahina
Ambon / 1902-1982