12:
Andi Depu Maradia Balanipa

Deel dit artikel

Andi Depu wordt geboren als dochter van de 50e koning van Balanipa, La’ju Kanna Idoro, in Tinambung Polewali Mandar, West-Sulawesi. Al vanaf jonge leeftijd is ze een tegenstander van de Nederlandse kolonisatie. 

In 1923 trouwt ze en krijgt een zoon, Andi Parenrengi. Om veel mensen uit haar volk te ontmoeten kiest ze ervoor vaak te verhuizen. Het huwelijk eindigt in een scheiding. Eind jaren ’30 pakt ze de wapens op. Moeder en zoon sluiten zich aan bij het verzet tegen de koloniale bezetting. In 1939 volgt ze haar vader op en is daarmee de eerste vrouwelijke leider van Balanipa.

Tijdens de Japanse bezetting leidt Depu in 1943 de oprichting van de Fujinkai in Mandar, een forum en een beweging om de strijd van vrouwen in de regio aan te pakken.

In 1945 richt ze ‘Kris Muda’ op, een organisatie die als doel heeft de onafhankelijkheid van Indonesië te verdedigen. Onder haar leiding wordt Mandar verdedigd tegen de Nederlandse invasie. Op 17 augustus 1945 wordt de rood-witte vlag in de voortuin van het Balinipa paleis gehesen. Maar op 15 januari 1946 omsingelen gewapende Nederlandse NICA-soldaten het paleis. Uiteindelijk wordt ze in1949 gearresteerd door de NICA, de Nederlandsch Indische Civiele Administratie, een semimilitaire organisatie, gericht op het herstel van de koloniale overheersing na de capitulatie van Japan. Haar gevangenis locatie verandert 28 keer. Ze wordt zwaar gemarteld en net voor de soevereiniteitsoverdracht vrij gelaten. 

Na haar vrijlating steunt ze ook de ontbinding van de NIT – de door Nederland bedachte staat Oost-Indonesië. Als gevolg hiervan wordt zij nog een keer een maand vastgehouden door achter­gebleven personen van de NIT organisatie. Na haar tweede vrij­lating wordt ze gevraagd het voormalig grondgebied van het Balanipa koninkrijk te leiden. Ze neemt deze taak op zich tot 1956. Dan neemt ze ontslag vanwege gezondheidsproblemen.

Andi Depu Maradia Balanipa overlijdt op 18 juni 1985. Ze wordt begraven op het Panaikang Heroes Cemetry in Makassar. In 2018 wordt ze uitgeroepen tot Nationale Held van Indonesië.

Andi Depu Maradia Balanipa

Sulawesi / 1907-1985

Dochter van de 50e koning van Mandar. Verdedigt Mandar tegen de Nederlandse invasie. 

Dit vind je misschien ook interessant

11:
Sumarsih Subiyati
13:
Siti Manggopoh
Menu