4:
Tjoet Nya’ Dhien

Deel dit artikel

Tjoet Nya’Dhien wordt geboren in een islamitische aristocratische familie in Aceh Besar in het VI Mukim district in onbezet gebied. 

Ze was de vrouw van de Atjehse verzetsleider Teukoe Oemar die een belangrijke rol speelt in de strijd tegen de Nederlanders die in 1873 met veel geweld het Sultanaat Atjeh in Noord Sumatra veroverden.

Na de gewelddadige dood van haar man in 1878 weigert ze zich over te geven en strijdt als guerillaleider samen met commandant Prang Lot Ali verder tot 1905. In 1908 sterft ze in ballingschap in Sumedang, West-Java. 

De Atjehoorlog is een van de bloedigste oorlogen uit de koloniale geschiedenis en kostte meer dan 100.000 Indonesische levens. 1942, het jaar dat Japan Nederland verslaat, geldt als het einde van de Atjeh-oorlog.

Vanwege haar vastberadenheid om het Nederlands kolonialisme in Atjeh te bestrijden krijgt ze de bijnaam ‘Koningin van Atjeh’. In 1964 wordt Tjoet Nya’ Dhien tot nationale held uitgeroepen.

Over haar leven maakte regisseur Eros Djarot in 1988 de speelfilm ‘Tjoet Nja’ Dhien’, met in de hoofdrol Christine Hakim. De film werd in 2006 uitgeroepen tot beste Indonesische film.

Tjoet Nya’ Dhien

Atjeh Sumatra / 1848 – Java / 1908

Verzetsstrijder tegen de Nederlandse kolonisatie van Atjeh, Sumatra

Dit vind je misschien ook interessant

3:
Martha Christina Tiahahu
5:
Ida I Dewa Agung
Menu