In 10 wekelijkse afleveringen luister je naar momenten uit het leven van Cisca Pattipilohy, die als 95-jarige terugblikt op verschillende periodes uit haar leven. Periodes die mede getekend worden door de grote lijn van de geschiedenis en de verschillende cultuurovergangen die ze meemaakte. Van een semi-feodale cultuur naar een bourgeoisiecultuur in Batavia, de koloniale samenleving, de zelfstandige staat en in 1968 de overgang van Indonesië naar Nederland.
Het is een terugblik op de Apartheid in de kolonie Nederlands-Indië, haar studententijd, de Proklamatie en het optimisme en de dynamiek van de jonge Republik Indonesia. Ook praat ze over haar familie en vertelt ze over het grote belang van vrouwenemancipatie.
Cisca wordt geboren in 1926 in Makasar als enige dochter van Moluks Bandanese ouders in een gezin met drie broers. Ze groeit op binnen de hiërarchische structuur van de koloniale samenleving met een bijzondere vader die zich als ‘inlander’ – bewoner van de autochtone groep die binnen de apartheidssamenleving op de laagste trede stond in eigen land – een eigen bedrijf en een positie wist te verwerven zodat hij zijn kinderen kon laten studeren in Nederland waarbij hij het driedubbele moest betalen van een Hollandse inwoner. Studerend in Nederland zag Cisca dat Nederlanders hier gewoon werk deden, iets dat in de standenmaatschappij van de kolonie Nederlands-Indië ondenkbaar was.
Meerdere keren hebben mensen Cisca gevraagd haar verhaal op te schrijven, maar het kwam er niet van. Wel schreef ze artikelen, bibliografieën en speeches voor tal van acties en bijeenkomsten.
Tot op de dag van vandaag zoomt ze met schoolklassen en geeft ze interviews om zo haar herinneringen te delen en haar mening te geven over onderwerpen die haar na aan het hart liggen zoals de misdaad van het kolonialisme.
Haar recentste speech is van 16 augustus 2021 bij de eerste Dekoloniale Indië Herdenking in Amsterdam, waar zij voor het eerst een uitnodiging kreeg om het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het was voor de eerste keer dat er gesproken werd over de invloed van de oorlog op de Indonesische miljoenenbevolking. In haar speech bracht ze de Indonesische kant van 3,5 eeuw kolonialisme, als misdaad tegen de menselijkheid, onder de aandacht.
Deze serie wordt gemaakt als erkenning voor Cisca en haar generatie, maar ook in het belang van het vastleggen van oral history en als immaterieel erfgoed van onze gedeelde geschiedenis.
4 thema’s
In de podcast luister je naar vier thema’s. Per onderwerp wordt het gesprek gevoerd door een gastinterviewer. Klik op een thema voor een toelichting:
In het thema Familie, praten kleinzoon Nurdin en jongste kleindochter Iranila met hun oma over haar leven en de familie.
Een portret en een familieverhaal geeft niet alleen een tijdsbeeld en de onderlinge verhoudingen weer, maar het is tegelijkertijd een bredere kijk op zaken die in een bepaalde periode als belangrijk worden gezien en nu in historisch perspectief bekeken kunnen worden. Punten die aan bod komen zijn: haar opvoeding, haar schooltijd, de Japanse tijd, studie in Nederland, haar huwelijk, terug in de Republiek Indonesië, haar werk, de kinderen, 1965, terug naar Nederland, leven en familie in Nederland.
Het thema Kolonialisme en Identiteit wordt belicht door Sam Pormes die met Cisca praat over het koloniaal bewustzijn en het feit dat zij op haar leeftijd zich nog in de discussie mengt over het onderzoeksprogramma ‘Onafhankelijkheid, geweld en oorlog in Indonesië 1945-1950’. ‘Lukt ‘decolonizing the mind’ nog bij uw generatie wil hij graag weten.
Terugblik op hoe de erfenis van slavernij, geweld en koloniaal verleden in Indonesië mentaal zijn sporen heeft nagelaten waaronder de naweeën van eeuwenlange ‘verdeel en heers’ tactiek van de kolonisator. Over dekoloniale kritiek op een koloniaal onderzoeksproject. Kritiek op het huidige onderzoek over de dekolonisatie van Nederlands-Indië/Indonesië dat momenteel wordt uitgevoerd.
Surya Nahumury gaat vervolgens met haar in gesprek over het thema Zwarte vrouwenstrijd en het belang van kennis en informatie in de strijd van emancipatie.
Apartheid en institutioneel racisme in de kolonie Nederlands-Indië, alledaags racisme in Nederland, de Zwarte Vrouwenstrijd en het belang van kennis en informatie in de strijd van emancipatie. In Flamboyant startte het Bidoc-project ‘Zonder kennis en informatie, geen vrouwenemancipatie’, waar ze in 2002 de Triomfprijs voor ontving, een tweejaarlijkse prijs voor de bijdrage aan empowerment van ZMV-vrouwen als grondlegger van de mogelijkheid om in Nederland kennis te vergaren over ZMV-vrouwen volgens het juryrapport.
David van Reybrouck is de gastinterviewer die onder het motto ‘Ontmoeting met de geschiedenis: terugblikt op de periode van onafhankelijkheid in de jonge Republiek Indonesia’. Hij gaat met haar in gesprek gaat over het optimisme en de dynamiek van de jonge staat. Want hoe bijzonder was het dat de jonge republiek in 1955 een conferentie hield met 23 Aziatische en 6 Afrikaanse staten over de samenwerking tussen de ongebonden landen?
Terugblik op de periode van onafhankelijkheid en de sfeer van hoop in de jonge Republik Indonesia, de dynamiek van de Bandung Conferentie in 1955, de eerste Afro-Asian Journalist Conference en de Ganefo, The Games of the New Emerging Forces in 1963. En de grote tragedie van de Coup van 1965 waarbij alle hoop werd weggenomen en een lange periode inluidde van onderdrukking en repressie.
Sfeerimpressie van de interviews
Ook te beluisteren in je favoriete podcast-app:
• Apple Podcasts
• Google Podcasts
• Spotify Podcasts
• Podbean