Podcasts

Podcast Cerita Cisca: Ontmoeting met de geschiedenis (2021)

Deel dit artikel

In 10 wekelijkse afleveringen luister je naar momenten uit het leven van Cisca Pattipilohy, die als 95-jarige terugblikt op verschillende periodes uit haar leven. Periodes die mede getekend worden door de grote lijn van de geschiedenis en de verschillende cultuur­overgangen die ze meemaakte. Van een semi-feodale cultuur naar een bourgeoisie­cultuur in Batavia, de koloniale samenleving, de zelfstandige staat en in 1968 de overgang van Indonesië naar Nederland.

Het is een terugblik op de Apartheid in de kolonie Nederlands-Indië, haar studententijd, de Proklamatie en het optimisme en de dynamiek van de jonge Republik Indonesia. Ook praat ze over haar familie en vertelt ze over het grote belang van vrouwenemancipatie.

Cisca wordt geboren in 1926 in Makasar als enige dochter van Moluks Bandanese ouders in een gezin met drie broers. Ze groeit op binnen de hiërarchische structuur van de koloniale samenleving met een bijzondere vader die zich als ‘inlander’ – bewoner van de autochtone groep die binnen de apartheidssamenleving op de laagste trede stond in eigen land – een eigen bedrijf en een positie wist te verwerven zodat hij zijn kinderen kon laten studeren in Nederland waarbij hij het driedubbele moest betalen van een Hollandse inwoner. Studerend in Nederland zag Cisca dat Nederlanders hier gewoon werk deden, iets dat in de standenmaatschappij van de kolonie Nederlands-Indië ondenkbaar was.

Meerdere keren hebben mensen Cisca gevraagd haar verhaal op te schrijven, maar het kwam er niet van. Wel schreef ze artikelen, bibliografieën en speeches voor tal van acties en bijeenkomsten.

Tot op de dag van vandaag zoomt ze met schoolklassen en geeft ze interviews om zo haar herinneringen te delen en haar mening te geven over onderwerpen die haar na aan het hart liggen zoals de misdaad van het kolonialisme.

Haar recentste speech is van 16 augustus 2021 bij de eerste Dekoloniale Indië Herdenking in Amsterdam, waar zij voor het eerst een uitnodiging kreeg om het einde van de Tweede Wereld­oorlog te herdenken. Het was voor de eerste keer dat er gesproken werd over de invloed van de oorlog op de Indonesische miljoenenbevolking. In haar speech bracht ze de Indonesische kant van 3,5 eeuw kolonialisme, als misdaad tegen de menselijkheid, onder de aandacht.

Deze serie wordt gemaakt als erkenning voor Cisca en haar generatie, maar ook in het belang van het vastleggen van oral history en als immaterieel erfgoed van onze gedeelde geschiedenis.


4 thema’s

In de podcast luister je naar vier thema’s. Per onderwerp wordt het gesprek gevoerd door een gastinterviewer. Klik op een thema voor een toelichting:

Sfeerimpressie van de interviews

De podcastserie Cerita Cisca is een productie van Stichting Cerita Fakta / Opname: Sam Jones / Eindmontage en nabewerking: Guido Spring en Rob Gerritsen / Redactie: Carol Burgemeestre, Tino Pattipilohy en Victor Joseph / Ontwerp website: De Kreeft | Grafische producties

De podcastserie Cerita Cisca is een productie van Stichting Cerita Fakta / Opname: Sam Jones / Eindmontage en nabewerking: Guido Spring en Rob Gerritsen / Redactie: Carol Burgemeestre, Tino Pattipilohy en Victor Joseph / Ontwerp website: De Kreeft | Grafische producties

Ook te beluisteren in je favoriete podcast-app:
Apple Podcasts
• Google Podcasts
Spotify Podcasts
Podbean

Meer Cisca

Lees hier het interview dat Fitria Jelyta met Cisca had in ‘De kanttekening’

Lees hier de speech die Cisca hield bij de eerste Dekoloniale Herdenking op 16 augustus 2021 in Amsterdam

Podcast Cerita Cisca in 10 afleveringen

Klik op een aflevering
Ongekend verzet
tegen het fascisme tijdens WOII (2022)
Documentaire Kruisbestuiving (2021)

Dit vind je misschien ook interessant

Menu